Varatuomari
Marjo Kiukkonen
Etusivu
Näkemiin
Asiakkuudesta:
Julkisesti huomattua
Kuva-albumi
Etiikka

Ajankohtaista


Toimistohuoneisto on edelleen pieni asianajokeskus

Neuvoja asianajajan asiakkaalle

”Tärkeitä ovat luottamus ja totuus” 

Marjo Kiukkonen oli perhe- ja perintöoikeuden, mutta myös asianajajien ammattietiikan tuntija. Hän toimi Suomen Asianajajaliiton hallituksen valitseman perhe-ja perintöoikeuden asiantuntijaryhmän puheenjohtajana vuoden 2010 elokuusta vuoden 2013 syyskuuhun asti oltuaan sen toiminnassa mukana ryhmän perustamisesta saakka.

Marjo Kiukkonen oli Suomen Asianajajaliitossa ensimmäinen nainen valtuuskunnan puheenjohtajana vuosina 2002 - 2006.

Tässä jutussa puhumme hänen kanssaan siitä, mitä meidän asiakkaiden tulisi tietää, lompakkommekin vuoksi, miten toimia  yleisesti asianajajan kanssa. Marjo valottaa myös ammattinsa eettistä puolta:

Minkälaisiin palveluihin Varatuomari Marjo Kiukkonen Asianajotoimisto Ky oli erikoistunut?

- Asianajajat puhuvat toiminnan painopisteistä; minulla ne olivat perhe- ja perintöoikeus, mutta hoidin myös rikosasioita. Ne olivat enimmäkseen esiintymistä oikeudenkäynnissä asianomistajan puolesta - eli avustin pääsääntöisesti uhreja.
- Tämä rikospuoli merkitsi itseasiassa selkeää liittymää perheoikeuteen, eli oli kyse perhe- tai seksuaalirikosten tai väkivallan uhreista, avustin useimmiten naisia, nuoria ja lapsia.
- Hoidin runsaasti oikeudenkäyntejä ja toimin myös paljon oikeuden määräämänä pesänselvittäjänä eli hoidin kuolinpesiä ja selvitin niitä sekä toimitin perinnönjakoja ja osituksia eli omaisuuden jakoa. Myös perunkirjoitusten toimittaminen kuului tavanomaiseen työsarkaan.

Mitä neuvoja antaisit asiakkaalle, joka menee ensi kertaa asianajajan luokse?

-  Asiakkaan kannattaa kerätä valmiiksi asiakirjat, koska näin hän säästää omia varojaan ja turhia käyntejä.
- Asiakas voi valmistautua myös siten, että yrittää pitää asian eikä henkilösuhteet esillä keskustelussa asianajajan kanssa, vaikka kyse on suurista tunnepitoisista asioista, erimielisyyksistä, joissa on tietysti vahvat tunteet takana.
- Asianajaja hoitaa asiaa kuitenkin juridisin perustein - ei tunnepitoisesti. Oikeudenkäynti eli tuomioistuinmenettely ei todellakaan ole sielunhoitojärjestelmä.

- Asiat toimivat asioina. Eräs entinen kollega sanoi, että ei näitä asioissa rakkaudella ratkaista - se on valitettavasti totta. 


- Mutta tietysti tätä työtä ei voinut tehdä ilman ymmärrystä asiakkaan asemasta; mikä on koko tilanne. Silloin täytyi tuntea myös asiakkaan tunnetila, koska kaiken perustana on aina luottamus asiakkaan ja hänen asiansa ajajan kesken, jolloin asiakkaan tunnetila täytyy tuntea ja olla mukana hänen kanssaan.
Marjo Kiukkonen ja toimiston tervaskanto Raili Kiukkonen keväällä 2013.
Raili Kiukkonen palveli 
pidennetyllä työurallaan asiakkaita
loppuvuoteen 2016. "Mitä minä muutakaan tekisin," kysyi  yli 50 vuotta toimiston
palveluksessa ollut Raili puolen työpäivänsä jälkeen
. Hän kuoli 87 vuotiaana 4.2.2017.

"Toimikaa ennemmin kuin liian myöhään"

Marjo Kiukkonen kehottaa ihmisiä olemaan ajoissa asialla mm. edunvalvontavaltuuksen ja testamentin osalta. Niin välttyy monelta sotkulta ja jopa muiden riidoilta omassa asiassa.

- Kun esimerkiksi testamenttia tehdään, kannattaa miettiä asiat valmiiksi ihan yksityiskohtia myöten. Jos haluaa esimerkiksi määrätä tiettyjä esineitä jollekulle aivan erikseen, on se syytä miettiä valmiiksi ja myös kirjata  testamenttiin. Antakaa sille, joka siitä nauttii.  Muuten jälkeen jääville helposti pukkaa riitaa pienistäkin asioista, sen olen oppinut.

- Testamenttia tehtäessä on mietittävä mikä on itselle todella tärkeää, ei pelkkä verosuunnittelu.

- Selvitä asia ensin itsellesi hyvin, sillä asianajaja ei tietenkään osaa lukea ajatuksiasi, vaikka on kuinka sydämellä mukana. Mikä tärkeintä, tässäkin oma ennakkotyö parantaa lopputulosta ja säästää kuluissa.

- Kenelle tahansa meistä voi sattua mitä ja milloin tahansa, yllättävää, joka muuttaa täysin elämäämme. Testamentin lisäksi edunvalvontatilannettakin kannattaa pohtia etukäteen. Tee siis edunvalvontavaltakirja, jolla voit määrätä itse valitsemasi, luotetun henkilön edunvalvojaksesi sen tilanteen varalta,  kun itse et enää pysty hoitamaan asioitasi. Yleensä on aina parempi, että etuasi ja oikeuksiasi valvoo omainen kuin viranomainen.

   Toimintaa yli 50 vuotta Hyvinkäällä

Asiakkaan parhaaksi

Eräs asiakas luonnehti Marjo Kiukkosta;

"tiukka, mutta asiallinen,
hän etsii parasta ratkaisua asiakkaan hyväksi."


Miten kauan toimistonne  oli toiminnassa?- Toimimme jo 1960-luvun alkuvuosista kesäkuuhun 2017 Hyvinkäällä. 

Nyt samoissa tiloissa jatkaa  kolme toimistoa, Mikko Salon toimisto,  nuorta polvea edustavan Kalle Ujaisen toimisto sekä Susanna Taskisen ja Tero Puhan toimiston sivutoimipiste. Tämä takaa, että tämän oven takaa saa asianajajan apua ja hyviä ihmisiä avukseen aina.

Voitko antaa tietoa asianajajapalvelun hinnoista - yleinen luulohan on, että palvelut ovat kalliita?

- Ihmisiä ärsyttää usein, että on vaikea etukäteen antaa täsmällistä määrää lukuja, olenkin usein sanonut - kuten eräälle maalarimestarille: Osaatko sinä etukäteen sanoa eksaktisti miten paljon taloni maalaus maksaa, sitä näkemättä.
- Tarkka arvio vaatii tarkat tiedot, joita ei ole käsillä ennen kuin koko joukko työtä on jo tehty. Useimmiten laskutus on tuntilaskutusta, jossa hinta on selvillä, tuntiveloitus liikkuu alalla useimmiten 225 eurosta 270 euroon, mikä sisältää arvonlisäveron ( 24 %).

- Mitä paremmin asiakas valmistautuu itse käyntiin valmiiden asiakirjojen, tiedon ja mietityn tehtävän kanssa, sitä edullisemmaksi palvelu tietysti muodostuu. Eli kun menet asanajaja luo, ota asiakirjat mukaan.


 
- Oma ennakkotyö parantaa lopputulosta ja säästää kuluissa...neuvoo Marjo.


Powered by